Tajine Berbère

De tajine Berbère combineert de smaken van de Atlas. Deze traditionele stoofpot bestaat uit een mengeling van simpele groenten: aardappelen, ui, tomaten, wortel en courgette. Door deze samen met water en kruiden te stoven, ontstaat een eenvoudig maar smaakvol gerecht. Deze tajine maken we vaak als we op reis zijn, omdat een aantal groenten van de lokale souk of boer hiervoor volstaat. Je kan ook vlees toevoegen, maar dat is zeker niet nodig.

Ingrediënten

2 uien
3 aardappelen
2 wortels
2 tomaten
1 courgette
1 groene peper
gedroogde kruiden als gember, saffraan en peper
verse kruiden als koriander en peterselie
snufje zout
water
ghee (of boter of olie)

Snijd de ui in ringen en de groenten in langwerpige repen. Smelt de ghee (boter of olie) in de tajine en fruit de ui. Voeg een beetje water toe zodat de ui zeker niet aanbakt.

Als je vlees gebruikt, braad je eerst het vlees aan en voeg je daarna pas de kruiden toe. Zo voorkom je dat de kruiden aanbranden met het braden van het vlees. Je kan een stukje lam, kip of koe gebruiken. Het liefst een stuk vlees met bot. Maak op vier plekken in het vlees een inkeping met een scherp mes, tot op het bot.

Gebruik je geen vlees, voeg dan een plukje saffraandraadjes en een 1/2 theelepel gember toe zodra de ui geruit is. Daarna schik je de groenten in de tajine. Begin met een laag wortels, daarna een laag aardappels, gevolgd door de courgette en tomaat. Per groente draai je reep voor reep met de klok mee totdat je de tajine rond bent.

De groene peper leg je uiteindelijk bovenop. Ook kan je een bundel van verse peterselie en koriander toevoegen. Besprenkel met een beetje olijfolie, peper en zout en giet er 200 ml water bij. Laat stomen tot de groenten gaar zijn. Controleer of er vocht in de tajine blijft staan, zodat deze niet droogkookt. Serveer met een stuk vers Marokkaans brood.

De lekkerste tajine maak je op houtskool. Zoals Hicham voor ons deed in La Canisse, een fijn verblijf net buiten Marrakech.