Sluit Menu

Waar het verhaal begint

Het verhaal van jouw nieuwe tapijt of kussen begint in het Marokkaanse Hoge Atlasgebergte. Het knopen van tapijten is een ambacht dat van moeder op dochter wordt doorgegeven. Traditioneel gebruikten zij hiervoor wol van eigen gehouden schapen en lokale planten en mineralen voor het kleuren van de wol. Daarbij nemen zij de tijd voor het spinnen en verwerken van de wol. Het maken van tapijten met deze toewijding willen wij blijven stimuleren. Daarom werken wij volledig via deze traditionele processen. 

Lees meer

Lokale wol

Het Atlasgebergte is ondenkbaar zonder herders en kuddes schapen. Schapen uit de Hoge Atlas hebben een lange vacht, omdat het hier in de winter erg koud is. Deze lange wolvezels pillen en pluizen minder dan wol van korte vezels. De wol voor onze tapijten en kussens kopen wij direct van lokale herders.

Bewust reinigen

Het reinigen van de wol gebeurt zorgvuldig in rivierwater. Dit bespaart een hoop kraanwater. Daarbij is rivierwater minder hard dan kraanwater en beter voor de wol. Na het wassen worden takjes en distel die de schapen het afgelopen jaar in hun vacht hebben verzameld verwijderd.

Spinnen

De volgende stap is het spinnen van de wol. Onze partners spinnen de wol volledig met de hand tot draad. Daarvoor gebruiken ze een spintol. Je kan je niet voorstellen hoe handig ze hiermee zijn. In elke coöperatie zijn er slechts enkele vrouwen die de vaardigheid hebben om draden in verschillende diktes te spinnen.

Langzaam kleuren

Het kleuren van de wol gebeurt zoveel mogelijk met natuurlijke materialen als mineralen, planten, bladeren en wortels. We gebruiken soda om de wol te ontvetten en aluin om de wol te beitsen. Vervolgens verhitten we de behandelde wol samen met planten of kleurpigmenten. Dit resulteert in aardse en natuurlijke tonen.

Knopen en weven

Nu pas beginnen onze vrouwen het proces van knopen en weven. Het knopen van een tapijt duurt 6-8 weken. Elke vrouw werkt van het begin tot einde aan een tapijt. Per m² worden er zo een 25.000 knopen gelegd. Ook kussens worden op een weefgetouw geweven. Dit neemt 2-3 weken in beslag.

Transport

Als het product klaar is, wordt het tapijt of kussen losgeknipt en afgewerkt. Tenslotte drogen deze in de frisse berglucht, na een wasbeurt met rivierwater. We vervoeren onze tapijten en kussens in herbruikbare tassen via de weg naar België. In dezelfde tas ontvang je het tapijt uiteindelijk bij jouw thuis.

Read more

Background stories on our (business) journey, processes, partners and collection

Sorry, nog geen blogberichten