Sluit Menu

Het Atlasgebergte is ondenkbaar zonder herders en kuddes schapen. Schapen zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Hiermee start het verhaal van onze producten.

Wol van lokaal gehouden schapen

Schapen uit de Hoge Atlas hebben een lange vacht, omdat het hier in de winter erg koud is. Deze lange wolvezels pillen en pluizen minder dan wol van korte vezels. De wol voor onze tapijten, plaids en kussens kopen wij van lokale herders.

Het wassen van de wol gebeurt in de rivier. Dit bespaart een hoop kraanwater. Ook is rivierwater minder hard dan kraanwater en beter voor de wol. Vervolgens verwijderen de vrouwen takjes en distel die de schapen het afgelopen jaar in hun vacht hebben verzameld.

Het proces 1
Het proces 2

Spinnen & verven

De vrouwen spinnen de wol tot draad met hun handen. Daarvoor gebruiken ze een spintol. Hiermee spinnen ze een dikke draad voor het knopen van tapijten of een dunne draad voor het weven van kussens en plaids.

Het kleuren van de wol gebeurt met mineralen, planten, bladeren, wortels en bolsters. We gebruiken soda om de wol te ontvetten en aluin om de wol te beitsen. Vervolgens verhitten we de behandelde wol samen met planten. Resulterend in aardse en natuurlijke tonen. We gebruiken geen chemische producten in dit proces. Daarom is er 0 impact op de omgeving en de gezondheid van de vrouwen.

Maken van tapijten en kussens

Uiteindelijk beginnen de vrouwen het proces van knopen en weven. Het knopen van een tapijt duurt 1 maand. Elke vrouw werkt van het begin tot einde aan een tapijt. Per m2 worden er zo een 25.000 knopen gelegd. Ook kussens en plaids worden op een weefgetouw geweven. Dit neemt 2 tot 3 weken in beslag.

Als het ontwerp klaar is, wordt het tapijt of plaid losgeknipt en afgewerkt. Tenslotte drogen de stoffen in de frisse berglucht, na een wasbeurt met rivierwater. We vervoeren onze producten in herbruikbare tassen via de weg naar België.

Het proces 3