Sluit Menu

Bij start van YKON interiors wisten we één ding zeker: we wilden producten direct van de maker aan de consument verkopen. Om er zeker van te zijn dat de vrouwen achter de tapijten een eerlijke prijs voor het product krijgen. Maar ook omdat we alleen dan weten welke impact en ecologische voetafdruk het maken van deze producten heeft. Dat doel leidde tot een enorme hoeveelheid reizen door het Marokkaanse Atlasgebergte. Opzoek naar families en vrouwencoöperaties waarmee we konden samenwerken.

Vrouwencooperatie v2

100% Handgemaakt

Onze tapijten zijn volledig handgemaakt door Berbervrouwen. In de Hoge Atlas verdienen Berbervrouwen hun inkomen door te werken op het land of door het maken van tapijten. Dit laatste heeft hun voorkeur. Vaak staat er een weefgetouw in hun woonkamer. Hierdoor kunnen zij hun eigen tijd indelen en bij hun kinderen blijven.

Door de beperkte infrastructuur is het lastig om aan materialen te komen en om de gemaakte producten vervolgens te verkopen. Hierdoor zijn de vrouwen vaak afhankelijk van middle men, die er in Marokko een niet al te beste reputatie op na houden. Onder financiële druk moeten vrouwen op hoog tempo werken met materialen van mindere kwaliteit.

Traditioneel gebruiken Berbervrouwen lokale materialen, natuurlijke verfprocessen en nemen zij de tijd voor het spinnen en verwerken van de wol. Op het moment dat een vrouw gaat samenwonen, maakt zij een tapijt voor haar echtgenoot. Zo laat zij zien welke kwaliteiten zij in huis heeft. Het maken van tapijten met deze toewijding en liefde willen wij blijven stimuleren.

Iedere aankoop draagt bij aan het leven van de vrouwen en de gemeenschap waar zij deel van uitmaken. Door het in standhouden van hun tradities en het verdienen van een rechtvaardig inkomen voor hun werk.

Studio

Ons atelier ligt in het Hoge Atlasgebergte tussen Marrakech en Azilal. Hier slaan wij de wol op die we jaarlijks kopen van lokale herders. Het ruikt er naar een combinatie van wol en gedroogde planten, omdat we hier ook de wol verven. Op enkele meters lopen bevindt zich een vallei vol planten en stroomt het water. De vrouwen aangesloten bij de coöperatie kunnen in het atelier hun wol ophalen, aan tapijten werken en hun gemaakte tapijten opslaan. Families en coöperaties die niet over eigen vervoer beschikken of op afstand wonen, brengen we de benodigde materialen.

Vrouwencooperatie
Vrouwencooperatie v3