Sluit Menu

Bij start van YKON interiors wisten we één ding zeker: we wilden de makers van tapijten direct in contact brengen met de consument. Zodat we er zeker van zijn dat zij een eerlijke prijs voor hun werk krijgen. Maar ook omdat we alleen dan weten welke impact en ecologische voetafdruk het maken van deze producten heeft. Dit streven leidde tot een enorme hoeveelheid reizen door het Marokkaanse Atlasgebergte. Waarbij we opzoek gingen naar families en vrouwencoöperaties waarmee we konden samenwerken. Vervolgens brachten we maanden bij hen door om hun werk en gewoontes echt te begrijpen.

Kirsten en Fadmaa

OVER ONS

In 2018 hebben we YKON interiors opgericht vanuit een liefde voor interieur, handgemaakte natuurlijke producten en reizen door Marokko. We ontmoeten elkaar in 2012 in M’hammid aan de rand van de Sahara. Vijf jaar later emigreerde Younes naar België. Een warm en een fijn thuis vinden we allebei belangrijk, ingericht met pure natuurlijke materialen en objecten die een verhaal vertellen. Dat gevoel streven we ook na met onze collecties. Waarmee we één van Marokko’s traditionele ambachten, het weven en knopen van wollen stoffen, in jouw interieur brengen. Waarbij we je vertellen welk handwerk hierbij is komen kijken en wie jouw product gemaakt heeft.

 

100% Handgemaakt

Onze tapijten zijn volledig handgemaakt door Berbervrouwen in het Marokkaanse Hoge Atlasgebergte. Zij verdienen hun inkomen door te werken op het land of door het maken van tapijten. Waarbij het knopen van tapijten hun voorkeur heeft, omdat ze dan thuis kunnen blijven bij hun kinderen. Het weefgetouw staat namelijk vaak gewoon in de woonkamer, waar het een aantal weken meeleeft met het gezin.

Door de beperkte infrastructuur is het lastig om aan materialen te komen en om de gemaakte producten vervolgens te verkopen. Hierdoor zijn de vrouwen vaak afhankelijk van tussenpersonen die er in Marokko een slechte reputatie op na houden. Onder financiële druk moeten vrouwen op hoog tempo werken met materialen van mindere kwaliteit.

Traditioneel gebruiken Berbervrouwen lokale materialen, natuurlijke verfprocessen en nemen zij de tijd voor het spinnen en verwerken van de wol. Op het moment dat een vrouw gaat samenwonen, maakt zij een tapijt voor haar echtgenoot. Zo laat zij zien welke kwaliteiten zij in huis heeft. Die gedachte vinden wij zo mooi. Hierdoor wisten we al snel dat we het maken van tapijten met deze toewijding en dit stukje erfgoed wilden blijven stimuleren.

Iedere aankoop draagt bij aan het leven van de vrouwen en de gemeenschap waar zij deel van uitmaken. Hiermee help je hen om hun tradities in stand te houden en een rechtvaardig inkomen voor hun werk te verdienen.

Vrouwencooperatie v2

Atelier

Ons atelier ligt in het Hoge Atlasgebergte tussen Marrakech en Azilal. Hier slaan wij de wol op die we jaarlijks kopen van lokale herders. Het ruikt er naar een combinatie van wol en gedroogde planten, omdat we hier ook de wol verven. Op enkele meters lopen, bevindt zich een vallei vol planten en stromend water. De vrouwen aangesloten bij de coöperatie kunnen in het atelier hun wol ophalen, aan tapijten werken en hun gemaakte tapijten opslaan. Families en coöperaties die niet over eigen vervoer beschikken of op afstand wonen, brengen we de benodigde materialen.

Younes oprichter YKON interiors
Halima met handgesponnen wol