Woestijnstad Zagora

De woestijnstad Zagora ligt net boven de Sahara en is een must visit als je in Marokko bent. Niet alleen om de dusty desert vibes als je er eenmaal bent aangekomen. Ook de route ernaartoe is prachtig. Een weg die dwaalt door de Draa Valley, vol met dadelpalmen.

In Zagora verbleven wij in Ma Villa au Sahara. Een stijlvol ingerichte B&B omringd door een prachtig in bloei staande tuin. Heerlijk om even tot rust te komen in het warme en stoffige Zuiden. ’s Ochtends werden we wakker met opgewekt Arabisch uit de keuken. Die vol stond met vrouwen die msmen, beghrir en batbout aan het bakken waren. Deze kregen we warm geserveerd met huisgemaakte confiture. Eén confiture van groene tomaten.

Zagora zelf is leuk voor een bezoekje, maar vooral een mooie uitvalsbasis voor tripjes in de omgeving. Via de N9 rijd je in 30 minuten naar Tamegroute. Een klein dorpje waarvan de naam letterlijk betekent ‘laatste plaats voor de Sahara’. Daarnaast is Tamegroute de thuisbasis van het steeds bekender wordende Tamegroute aardewerk. Hier vind je de traditionele werkplaats van de familie die het groene aardewerk introduceerde in Marokko. Wij ontmoetten hier Ismaël die ons meenam in het productieproces. Extra leuk is dat je hier het aardewerk direct van de bron koopt, de middle men in Marrakech passerend.

Verder vind je in Tamegroute ook de koran bibilotheek La Zaouia Naciria met enkele van de oudste geschriften op perkament en gazellenleer. Een heilige plek waar pelgrims naartoe trekken en nog steeds een belangrijke Soefi school is gevestigd. Rustgevend en sereen. Daarnaast ligt Jnane-Dar Diafa. Hier kan je in een mooie tuin aangekleed met Berbertenten genieten van heerlijk eten.

Rijd je nog een stuk verder naar het Zuiden, dan kom je uiteindelijk aan in M’hammid. Eigenlijk de werkelijke laatste plaats voor de Sahara. Ook de plek waar wij elkaar 7 jaar geleden voor het eerst ontmoetten. Nostalgia.