Verzorging wollen tapijt en kussens

Al onze producten zijn gemaakt volledig gemaakt van schapenwol. Wol is een van nature vuilafstotend materiaal en wordt daardoor niet snel vies, maar blijft met goed onderhoud langer mooi. In dit artikel vind je onze adviezen voor de verzorging van jouw nieuwe tapijt of kussen.

Tapijten

We raden je aan om je tapijt minstens 1 keer per 2 weken te stofzuigen. Op deze manier kan je het tapijt al redelijk makkelijk schoon houden. Het stofzuigen doe je met de richting van de knopen mee. Als je voldoende ruimte hebt, kan je het tapijt ook volledig wassen. Met water, biologisch wolwasmiddel en een borstel. Daarbij borstel je altijd met de richting van de knopen mee en spoel het wasmiddel goed uit. Vervolgens laat je het tapijt volledig drogen in de warme buitenlucht. Een andere optie is professionele reiniging. Als je daarvoor kiest, vermeld dan dat het om een handgeknoopt wollen tapijt gaat.

Kussen

Klop je kussens om de zoveel tijd uit. Je kan ze ook wassen met de hand en een biologisch wolwasmiddel. Wolwasmiddel bevat een klein beetje olie, dat goed is voor de wolvezel. Laat de kussens na het wassen plat drogen. Wring ze zeker niet uit, dan gaat de wol pillen.

Wat te doen bij een vlek?

Wat je het beste kan doen bij een vlek, hangt af van het type vlek. Verse vlekken behandel je best snel door zoveel mogelijk van de vlek te verwijderen met een mesje of stofzuiger. Maak een handdoek nat en dep voorzichtig op de vlek in het tapijt of kussen. Wrijf niet te hard! Oudere vlekken kan je verwijderen door ze in te smeren met ossengalzeep. Dit laat je 15 minuten trekken en spoel je daarna uit. Een product dat we ook aanraden, is James Vlekkenwonder.

meer tips
  • Ligt er modder op je tapijt? Stofzuig dit direct weg voordat je het in de vezel loopt
  • Berg je het tapijt op? Doe dit dan in de meegeleverde katoenen dustbag en voeg cederhout toe om ervoor te zorgen dat er geen motten bijkomen
  • Gekleurde tapijten leg je best niet direct in de zon
  • Gebruik geen roomsprays boven je tapijt of kussens, deze zijn vaak plakkerig en houden daardoor het vuil vast