Roadtrip door het Atlas gebergte

Als iemand mij vraagt naar mijn favoriete stukje Marokko, noemde ik altijd het Zuiden van Marokko. Tijdens mijn eerste reis had ik niet al te beste ervaringen in Fez en een tweede bezoek beviel ook niet goed. Daarna trokken we vanaf Casablanca altijd zuidwaarts. Tot afgelopen zomer, toen we opzoek wilden gaan naar de roots van Beni Ouarain vloerkleden.

We rijden van Casablanca in 6 uur via Fez naar Taza en vanaf daar de voet van de Midden-Atlas in. De eerste nachten slapen we in de auberge van Mohammed*. Een auberge die eigenlijk uit hun woonkamer bestaat en waar we slapen op de banken. Daar worden we verwend met heerlijk eten en maken direct deel uit van het gezin. De locatie is prachtig en rustgevend, middenin het nationale park Tazekka. Er zijn zacht glooiende goudkleurige heuvels, geen verharde wegen en grazende paarden. Het voornaamste verkeer is een herder die af en toe met zijn schapen voorbijloopt.

We maken een dagtrip naar Tahla via een fantastische route door het nationale park en ontmoeten daar Belkacem, die ons van alles vertelt over de verschillende kwaliteiten van wol. Na enkele dagen trekken we verder via Azrou, M’rirt en Khénifra. Onderweg houden we een korte stop bij de Oum Rabiaa watervallen en relaxen wat aan het water met thee en koekjes. We twijfelen even om te blijven slapen op deze idyllische plek, maar trekken uiteindelijk toch verder. In de avond komen we aan bij het meer Aguelmam en zetten onze tent op. Als je op zijn Marokkaans wil kamperen, is dit the place to be. Overdag trekken we het bos in voor schaduw, ’s avonds zwemmen we in het meer en maken een kampvuur om aan te eten.

Laatste stop van de reis is Ait Bouguemez, ook wel bekend als Happy Valley. Via een van de mooiste routes die ik ooit heb gereden komen we aan in een groene vallei vol walnoot- en appelbomen. Ik ben sprakeloos van hoe mooi en rustig het hier is. Feitelijk zitten we op 5 uur rijden vanaf Marrakech. Waarom zijn we hier nooit eerder geweest? Veel toeristen zijn er niet te zien. Enkel vier jongeren die hier 3 maanden vrijwilligerswerk doen. Er zijn verschillende vrouwencoöperaties die tapijten weven en bij Association Ighrem kan je terecht voor houtbewerkingen. Een ideale get a way vanuit Marrakech. Laatst vroeg een vriend mij voor reistips in Marokko, hij had 2 weken de tijd. Dit keer adviseerde ik bovenstaande route. Waar het Zuiden steeds meer bereisd wordt, vind je in het Atlasgebergte weinig toeristen en veel gastvrijheid.

Heb je interesse om met Mohammed in contact te komen? Stuur ons een mail en we helpen je aan zijn gegevens.