Marokkaanse muntthee (nana)

Mierzoete Marokkaanse muntthee is voor velen geen onbekende. In Marokko krijg je muntthee aangeboden zodra je ergens binnenstapt. Op elk terras is muntthee te bestellen voor ongeveer 10 dirham. In een grote pot gaan ongeveer 20 suikerklontjes. Slik. Bijna iedereen in Marokko start de dag met munthee. Samen met brood, koekjes of msmen. Sommige families herhalen dit rond 5 uur in de middag. Maar dan met olijven, croissants, baquette en confiture.

De smaak van de thee verschilt per regio omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende soorten munt. Zo heb je Meknesi munt, Abdi munt, Brouje munt en Tamaris munt. De namen verwijzen naar de regio waar de munt vandaan komt. Ook de wijze van serveren verschilt per regio. In het Noorden krijg je een glas met een takje munt en thee erin. Onder Fez krijg je een potje thee (berad) waar je meerdere kleine kopjes uit kan drinken. Kan je het opschenkritueel mooi zelf oefenen.

Minder bekend, maar zeker net zo lekker, zijn de andere varianten van kruidenthee’s.

Minder bekend, maar zeker net zo lekker, zijn de andere varianten van kruidenthee’s. Munt kan gecombineerd worden met bergamot of salie. Of gebruik rosemarijn, thijm of alsem kruid in plaats van munt. Rozemarijn- en thijmthee helpt goed bij lichte misselijkheid, als digestief of tegen een opgeblazen gevoel. Alsem kruid vervangt de frisse munt tijdens koudere winterdagen.

Onderstaand vind je het recept voor Marokkaanse munt of andere kruidenthee. Je ziet dat het heel wat meer tijd kost dan een theezakje in heet water te hangen. Het is dan ook geen ritueel voor als je haast hebt. Maar als je even de tijd neemt en aandachtig de stappen volgt, is het bijna een meditatieve handeling met een heerlijk smaakvolle thee als resultaat.

Recept muntthee

Wat heb je nodig?

 • 2 eetlepels Chinese thé vert (gun powder)
 • Een bosje munt of andere kruiden
 • Suiker, honing of agave siroop
 • Water
 • Theepot

bereiden

 1. Vul je theepot met de Chinese thé vert.
 2. Breng water aan de kook en giet een half kopje op de Chinese thee. Laat de thee rusten voor 2 tot 3 minuten.
 3. Schenk het water uit de theepot af en houd dit apart. In de theepot zie je dat de theebladeren zich hebben geopend.
 4. Giet opnieuw water bij de theebladeren totdat ze onder staan. Was de theebladeren door er met een lepel doorheen te roeren en het water af te gieten in de gootsteen. Je ziet dat de bladeren gruis verliezen. Je kan dit eventueel herhalen.
 5. Giet het water uit stap 3 terug in de theepot. Vul de theepot met kokend water, maar laat ruimte over voor de munt. Als je een Marokkaanse theepot hebt, kan je deze op het gasvuur plaatsen tot het water opnieuw aan de kook is. Haal de pot op dat moment van het vuur af en voeg de munt en zoetstof toe. Als je een gewone theepot hebt, dan laat je deze stap achterwege en voeg je de munt en zoetstof direct toe.
 6. Giet de thee in een klein kopje terwijl je de pot langzaam steeds hoger beweegt. Zo koelt het water af en komt er een mooi schuimlaagje op de thee. Gooi de thee terug in de theepot en herhaal het inschenken en teruggooien nogmaals. Nu is de munt en zoetstof goed opgenomen door het water en heb je een zeer smaakvolle thee. Schenk in en geniet!