Kwaliteit Berbertapijt

Eén van de meest gestelde vragen, is hoe je de kwaliteit van een Berbertapijt kan beoordelen. Daarom hebben we in dit artikel een aantal punten opgesomd om rekening mee te houden.

kies voor handgeknoopt

Er is een verschil tussen handgeknoopte tapijten en tapijten die machinaal gemaakt worden. Voor machinaal gemaakte tapijten wordt vaak een latex basis gebruikt. Door deze basis wordt de wol als het ware geschoten. Er bestaat een grote kans dat deze latex basis na een jaar begint te barsten, waardoor de wol loslaat. Kijk dus altijd aan de achterkant van het tapijt waaruit de basis van het tapijt bestaat. Voor Berbertapijten uit Marokko, is het weefgetouw vaak van katoen gemaakt. Wol is meer zeldzaam. Dit kan je controleren door de franjes aan het uiteinde. Deze zijn gemaakt van de eindes van het weefgetouw, dus de basis van het tapijt. Katoen en wol gaan beide lang mee, maar wol is duurzamer en staat mooier.

enkel gesponnen wol of dubbel gesponnen wol

Elk hoog polig wollen tapijt verliest in het begin wol. Bij dubbel gesponnen polen, is het wolverlies minder dan bij enkel gesponnen polen. Voor de meeste Berbertapijten met dubbel gesponnen wol, wordt het wolverlies zichtbaar minder na een maand als je het tapijt regelmatig schoonmaakt met de stofzuiger. Een dubbel gesponnen pool herken je door een twist in de polen. Twee draden wol zijn in feite om elkaar heen gedraaid.

knoopdichtheid of het gewicht van het berbertapijt

Controleer de koopdichtheid van het tapijt. Dit kan je doen door tussen de polen van het tapijt te kijken. Hoeveel geweven lijnen zie je hiertussen? Als voorbeeld: wij gebruiken maximaal 2 lijnen, maar we zien regelmatig Berbertapijten met 5 of meer lijnen. Bij deze tapijten zie je duidelijke strepen tussen de wollen polen. Hiervan is het nadeel dat deze tapijten sneller verslijten. Een andere indicator is het gewicht van een tapijt. Onze Berbertapijten van medium formaat wegen gemiddeld 11 kilo.

Fun fact: onze tapijten hebben een koopdichtheid van 25.000 knopen per m²

herkomst van de wol

Moeilijker te ontdekken, maar een belangrijke factor voor de kwaliteit van een Berbertapijt,is de herkomst van de gebruikte wol. Wol van schapen die gehouden worden rondom de lager gelegen (grote) steden hebben een korte vezellengte. Deze wol breekt makkelijk, waardoor het tapijt veel wol verliest. Toch zijn tapijten vaak met deze wol gemaakt, omdat dit de goedkoopste optie is. Wol van schapen die gehouden worden in hoger gelegen gebieden, zoals het Hoge Atlasgebergte, heeft een langere vezellengte. Dit verhoogt de kwaliteit en levensduur van een Berbertapijt enorm.

NIEUW OF VINTAGE

Als je een vintage Berbertapijt wil kopen, verzeker jezelf er dan van dat het tapijt ouder is geworden door de jaren. In het algemeen is de levensduur van een vintage tapijt korter dan van een nieuw tapijt, omdat deze vaak al tientallen jaren meegaan. Dat is logisch en een bewuste keuze. Maar wat regelmatig gebeurt, is dat tapijten vintage ‘gemaakt’ worden. Door uren in de zon, het wassen met bleekwater, het scrubben met zand en zelfs door er met auto’s overheen te rijden. Je begrijpt dat deze methoden de wol geen goed doen. Vraag dus altijd de herkomst van het tapijt na.

We hopen dat dit je helpt. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op.